Filteri za gorivo
Frad filteri

Pored vazduha i ulja, gorivo je važan element za pravilan rad i ostvarivanje pune snage motora. Prljavo gorivo može oštetiti pumpu visokog pritiska i ventile kod benzinskih i mlaznice kod dizel motora. Kvar u sistemu za gorivo usled pojave prljavštine koja se već nalazi u gorivu ili usled prodora habajuih čestica iz okoline (prašine, peska, organskih supstanci) i vode, zahteva jednu od najskupljih popravki na motoru. Pored habanja pumpe, ventila i mlaznica, nedovoljno čisto gorivo uzrokuje niže performanse motora, povećanu potrošnju goriva i zagaÄ‘enje životne sredine.

FRAD-ovi filteri goriva su projektovani i izraÄ‘eni prema najvišim standardima i najstrožijim zahtevima (za orginalni deo). Visok kvalitet filtera goriva je FRAD-ov imperativ i on je obezbeÄ‘en:

  • izborom najkvalitetnijih filter papira koji su kontrolisani u vlastitoj laboratoriji i kvalitetno obraÄ‘eni u procesu proizvodnje filtera čime je obezbeÄ‘en uslov da samo apsolutno čisto gorivo ulazi u motor
  • optimalnom površinom filter papira smeštenom u maloj zapremini
  • velikom sposobnošu zadržavanja i akumuliranja prljavštine, asfaltana, pentana, parafina i abraziva
  • kućištima optimalne konstrukcije zaštićenim od korozije
  • preciznom izradom i visokim kvalitetom zaptivki za optimalno i kvalitetno zaptivanje i u najtežim uslovima rada

Pored filter papira kao filter materijal koriste se filc ili specijalna pamučna vlakna.

FRAD ima široku paletu filtera goriva, koji se izraÄ‘uju kao kompletni filteri ili kao umeci. Kompletni filter je celina koju sačinjavaju kućište i umetak. Umeci filtera mogu biti fini i grubi i jednokratno su upotrebljivi. UgraÄ‘uju se u sistemima za dovod goriva u skladu i prema instrukcijama proizvoača motora.

filter_gorivoFRAD proizvodi i filtere goriva za motore srednjih snaga sa sistemima i pumpama visokog pritiska CAV koji u potpunosti zadovoljavaju zahteve svetskih proizvoača motora.

FRAD je razvio posebnu grupu filtera koji imaju visoku efikasnost i sposobnost uklanjanja "slobodne" vode kao i uklanjanja emulzije iz goriva. Ispuštanje izdvojene vode obavlja se brzo i lako pomoću posebno ugraÄ‘enog ventila na dnu filtera ili kućišta.

Inače, FRAD projektuje i razvija familiju filtera goriva koji se koriste kod savremenih motora sa direktnim ubrizgavanjem.

Svi filteri goriva su ispitani po tehnikim uslovima koje su definisali proizvoači motora i atestirani su u laboratoriji FRAD-a .